אינטליגנציה רגשית - מתיאוריה למעשה

Emotional-Intelligence-Theory-to-Practice-moshe-zaidnerאינטליגנציה רגשית - היכולת לתפוס, לווסת ולתקשר רגשות, להבין את רגשותינו ורגשות של אנשים אחרים - זכתה להתעניינות ציבורית ואקדמית חסרת תקדים בשנים האחרונות ושימשה נושא לרבי-מכר, למאמרים בכתבי-עת ולאינספור אזכורים בתקשורת. האינטליגנציה הרגשית הוצגה כפתרון לכל בעיה, החל מקשיים במערכות יחסים, וכלה בליקויים במערכת החינוך. אך המחקר המדעי בנושא אינטליגנציה רגשית לא עקב אחרי קצב הפרסומים הנלהבים בתקשורת .

בספר 'אינטליגנציה רגשית: מתאוריה למעשה', מציגים שלושה מומחים המעורבים בחקר האינטליגנציה הרגשית סקירה מעולה על האינטליגנציה הרגשית, הלכה למעשה. הם מגלים לנו מה ידוע על אינטליגנציה רגשית, לא על סמך אנקדוטות או תחושות בטן, אלא על סמך מחקר מדעי .
‏אינטליגנציה רגשית טומנת בחובה הבטחה חדשה להצלחה ואושר. מאמנים ויועצים מציעים הכשרה באינטליגנציה רגשית ועורכים מבדקי EQ (Emotional Quotient ‏ או "מנת משכל רגשית" - למרות חוסר ההסכמה על דרך מדידתה של אינטליגנציה רגשית, ועל היעילות במדידתה, או אפילו על עצם הגדרתה. הספר 'אינטליגנציה רגשית: מתאוריה למעשה' בוחן את הידע הנוכחי בתחום, בשאיפה לתרגמו לעצות מעשיות לסביבת העבודה, לבתי-הספר, ולמסגרות חברתיות לפסיכולוגיות שונות. המחברים דנים במה שהוא (ומה שאינו) אינטליגנציה רגשית, במקור הקסם של הרעיון בימינו, בהתפתחותה של האינטליגנציה הרגשית ובאופן שניתן להשתמש בה בעולם האמיתי - בתוכניות לימודים, במקומות עבודה ובטיפול בהפרעות נפש .
‏הספר 'אינטליגנציה רגשית: מתאוריה למעשה' בגרסתו האנגלית זכה בפרס האיגוד האמריקני של המוציאים לאור על מצוינות מקצועית ומחקרית (פרסPROSE ‏) בקטגוריה של ספרים בתחום מדעי החיים ומדעי המוח לשנת.2009 ‏.

‏משה זיידנר הוא פרופסור לפסיכולוגיה חינוכית ולהתפתחות האדם באוניברסיטת חיפה. ג'רלד מאתיוס הוא פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת סינסינטי. ריצ'רד ד. רוברטס הוא מדען מחקר ראשי ב'מרכז למבנים חדשים' בשיחתי המבחן החינוכיים בארה"ב. הם גם חיברו יחד את הספר: Emotional Inlelligence Science and Myth ‏  שיצא לאור בהוצאתMIT ‏.

Educational Psychology Handbook - vol 2

Educational-Psychology-Handbook-vol-2מדובר בכרך שמוקדש לנושא הבדלים והקשרים חברתיים במסגרת הסדרה היוקרתית של הארגון האמריקאי של פסיכולוגיה APA שעוסקת בפסיכולוגיה חינוכית.

Anxiety 101 (Psych 101)

anxiety101This book provides students with a clear understanding of anxiety research and practice. It reflects the substantial progress recently made in research in the areas of differentiation, new theoretical approaches, advances in locating the neurobiological underpinnings of anxiety and anxiety disorders, assessment, and treatment techniques. It covers many of the major contexts that produce anxiety in modern society, including tests, sports performance, social interaction, and more.

The authors have culled vast amounts of up-to-date information on anxiety, including theory, research, assessment, individual differences, and interventions. Anxiety 101 draws upon contributions from the fields of personality and social psychology, stress, coping and emotions, psychobiology, and neuroscience in order to provide the most comprehensive information available.

Moshe Zeidner, Gerald Matthews Springer Publishing Company

The Springer Series on Human Exceptionality - Assessing Emotional Intelligence: Theory, Research, and Application

The-Springer-Series-on-Human-ExceptionalityManaging human emotions plays a critical role in everyday functioning. After years of lively debate on the significance and validity of its construct, emotional intelligence (EI) has generated a robust body of theories, research studies, and measures. Assessing Emotional Intelligence: Theory, Research, and Applications strengthens this theoretical and evidence base by addressing the most recent advances and emerging possibilities in EI assessment, research, and applications.

Series Editors: Saklofske, Donald H., Zeidner, Moshe  Stough, Con; Saklofske, Donald H.; Parker, James D.A. (Eds.)  Springer

What We Know about Emotional Intelligence: How It Affects Learning, Work, Relationships and Our Mental Health

What-We-Know-about-Emotional-Intelligence"Together with their previous two books, Zeidner, Matthews and Roberts have now given us a remarkable emotional intelligence trilogy. This very readable book is a comprehensive and critical analysis integrating EI research and theory to inform application and practice" (Donald H. Saklofske, Division of Applied Psychology, and Associated Dean (Research), Faculty of Education, University of Calgary). "Despite all its detractors, it seems emotional intelligence is here to stay. Zeidner, Roberts and Matthews have done a fantastic job of pulling together all facets of EI - the good and the bad - and presenting them in a single readable volume" (Neal Ashkanasy, University of Queensland Business School, Australia and coauthor of Managing Emotions in the Workplace)

M. Zeidner, G. Matthews, R.D. Roberts  A Bradford Book, MIT Press