תואר שלישי בחוג ללמידה, הוראה והדרכה - מידע כללי

גב' סמדר פוריאן
טלפון: 04-8288380
sporian@univ.haifa.ac.il

לימודי תואר שלישי (לתואר דוקטור) מיועדים לסטודנטים נבחרים, בעלי תואר מ"א (במסלול עם תזה), המעוניינים בהתמחות בנושא ספציפי הקשור לתחומי למידה, הוראה והדרכה ובביצוע מחקר מקיף ומעמיק בנושא זה. לימודי הדוקטורט כוללים השתתפות במספר מצומצם של קורסים ועיקר הלימוד כרוך בכתיבת הצעת המחקר, בביצועו ובכתיבת דו"ח המחקר הסופי – כל זאת בהנחיית מנחה אישי מסגל החוג. משך הלימודים הינו כארבע שנים. במקרים יוצאי-דופן יוכל להתקבל סטודנט למסלול ישיר לדוקטורט הכולל בתוכו את לימודי המ"א (ללא צורך בביצוע תזה מ"א); מסלול זה מוצע לסטודנטים מצטיינים במיוחד והקבלה אליו נדירה.

תנאי קבלה והליך המועמדות

רשאים להירשם בעלי תואר מ"א בחינוך ובתחומים קרובים רלוונטיים אשר ממוצע ציוני המ"א שלהם 90 לפחות וציון עבודת המ"א (תזה) שלהם 90 לפחות. תלמידים ללא רקע לימודי במדעי החינוך המעוניינים בלימודי תואר שלישי בחוג יידרשו ללימודי השלמה.

בשלב ראשון, על המעוניין בלימודי דוקטורט בחוג ליצור קשר עם חבר סגל החוג המורשה להדריך עבודות דוקטור ולקבל את הסכמתו להנחות אותו (ניתן לקבל את רשימת המנחים ותחומי התמחותם במזכירות החוג או באתר החוג). לא תיתכן הרשמה ללימודי דוקטורט מבלי שיש התקשרות מראש עם מנחה. בשלב שני, יש לקבל אישור להרשמה במזכירות החוג. בשלב שלישי, יש לרכוש ערכת הרשמה לתארים בחנות "אקדמון" בקמפוס או ברשת חנויות סטימצקי. יש למלא בצורה מלאה ומדוייקת את טופס ההרשמה, קורות חיים בעברית ובאנגלית, תמצית המחקר באנגלית ושמות ופרטים אישיים של שני ממליצים (מרצים בלימודי התואר השני), שאחד מהם הינו מנחה עבודת המ"א. יש לקבל מראש את הסכמתם של הממליצים לכתוב מכתב המלצה. בשלב רביעי, יש לכתוב קדם-הצעה למחקר הדוקטורט, שתיכתב בהנחיית המנחה המיועד. קדם-ההצעה תתאר בקווים כלליים את שאלות המחקר, הרקע התיאורטי, ההשערות הכלליות (או סוגיות המחקר), ותיאור שיטת המחקר – כל זאת באורך של 6 עמודים (למעט רשימה ביבליוגרפית שתכלול לא יותר מ- 10 פריטים ביבליוגרפיים). את חומר ההרשמה – הכולל את טופס ההרשמה המלא,צילומי תעודות גמר לב"א ומ"א וגליונות ציונים מאושרים לב"א ומ"א, קורות חיים בעברית ובאנגלית, קדם-ההצעה (מאושר על-ידי המנחה), טופס הסכמה של המנחה להנחיית המועמד, ועותק מעבודת התזה מלימודי המ"א – יש להגיש למרכזת לימודי התואר השלישי בחוג.
החוג מקיים דיון בקבלת מועמדים ללימודי תואר שלישי פעמיים בשנה, בחודשים יוני וינואר. לפיכך, יש להגיש את חומר ההרשמה עד ל-1 ביוני (לקראת סמסטר א') ועד ל-1 בינואר (לקראת סמסטר ב').
ועדת הדוקטורט תדון במועמדים ותחליט על קבלה או דחייה. הודעה תישלח למועמד עד לסוף החודש בו התקיים הדיון.

רשימת מנחים ללימודי הדוקטורט (קובץ pdf בחלון חדש)

תכנית הלימודים

על-פי תקנון הלימודים לתואר שלישי האוניברסיטאי, התלמיד מתחיל בלימודי שלב א', שזהו שלב כתיבת הצעת המחקר והשתתפות בקורסים. שלב זה נמשך שנה קלנדארית, וניתן להאריכו במידת הצורך וההצדקה. עם אישור הצעת המחקר, על–ידי מספר שופטים-מומחים מהאוניברסיטה ומחוצה לה, עובר התלמיד לשלב ב'. שלב זה נמשך שלש שנים ובמהלכו מבצע התלמיד את המחקר וכותב את הדו"ח הסופי שלו. גם שלב זה ניתן להארכה, לפי מידת הצורך וההצדקה. העבודה הסופית נשפטת על–ידי מספר שופטים–מומחים מחוץ לאוניברסיטה ולאחר אישורה זכאי התלמיד לתואר ד"ר.

תלמיד תואר שלישי בחוג נידרש ללמוד 3-4 קורסים, על-פי קביעת המנחה ואישור וועדת הדוקטורט. אחד הקורסים, שבו מתקיים לימוד ודיון בהצעות המחקר של הדוקטורנטים, הנו קורס חובה שיש להשתתף בו בשלב א'. קורס החובה "המשגה ופיתוח במחקר חינוכי" יינתן בשתי קבוצות מקבילות ויש להירשם לאחת מהן:

מחקר חינוכי: המשגה ופיתוח 319.5600א01
מחקר חינוכי" המשגה ופיתוח 319.5600ב02

מומלץ מאד לסיים את חובת ההשתתפות בכל הקורסים בשלב א', כדי לפנות את מרב הזמן והמאמץ למחקר בשלב ב'. כמו כן, תלמידי הדוקטורט נדרשים להשתתף ב"פורום הדוקטורנטים" הכולל מספר מפגשים בכל סמסטר, בהשתתפות מרצי החוג ומרצה אורח, כשכל מפגש יתמקד בנושא אחר ובו יועלו סוגיות נבחרות הרלוונטיות לתחומי הלימוד בחוג.

תמיכה כספית

קיימים ארבעה סוגי תמיכה לתלמידי תואר שלישי:

א. מלגת שכר-לימוד. התלמיד מקבל פטור מתשלום שכל-לימוד למשך שלוש שנים. מלגה זו ניתנת בדרך-כלל לכל תלמידי התואר השלישי.

ב. מלגת קיום. למספר מצומצם של סטודנטים (הנבחרים מבין המבקשים על-פי אמות מידה אקדמיות) ניתנת מלגה בגובה של 3,000-4,000 ₪ לחודש, למשך שלש שנים. קבלת מלגה זו מותנה בהגבלת שעות עבודה עד ל-10 שעות בשבוע.

ג. מענקי תמיכה במחקר. לתלמידים המבצעים מחקר שיש בו עלויות כספיות משמעותיות תינתן תמיכה כספית מסויימת. גובה התמיכה מוגבל ומגיע, בדרך-כלל, לכמה אלפי שקל.

ד. מענקים על פרסום מדעי או הרצאה בכנס מדעי. ניתנים מענקים כספיים בגין פרסום מאמר מדעי וכן השתתפות צנועה בהוצאות לנסיעה להצגת עבודה בכנס מדעי.

בנוסף, תלמידי מחקר רשאים להגיש בקשות למענקי מחקר מקרנות שונות, בארץ ובחו"ל. באוניברסיטה רשימה של כל הקרנות הרלוונטיות וניתנת הדרכה בדבר הגשת בקשות למענקים.

לצפייה ברשימת הדוקטורנטים של החוג ללמידה, הוראה והדרכה